Frans Queisen & het CITAVERDE College

 

Naam: Frans Queisen
Naam bedrijf: Queisen Tuintechnisch Hoveniersbedrijf
Op CITAVERDE van: 1969 tot 1976

 

Frans Queisen vertelt…

In 1969 is Frans Queisen begonnen bij CITAVERDE College (toen nog Biologische School) in Heerlen. Hier heeft hij het diploma ‘vakbekwaam hovenier’ behaald. In 1988 begon hij zijn eigen zaak. Frans Queisen is eigenaar van een tuintechnisch hoveniersbedrijf.

“In het eerste jaar begonnen wij direct met praktijkvakken, dat heeft mij in mijn verdere carrière erg geholpen.”

Ik kan het me nog goed herinneren…Op mijn fietsje als jongen van 12 of 13 jaar oud van Sittard, waar ik woonde, naar Kerkrade door weer en wind. Daar hadden we praktijkles bij een bloemisterij. Voor mij als jonge jongen was dit een goede kennismaking met het groene vak. Ik zag meteen waar ik het voor deed. Vakkennis deden we op door echt in de praktijk aan de slag te gaan.

Bodemkunde en bemestingsleer waren andere praktijkvakken waar we al vroeg mee begonnen in de opleiding. Van meneer Roebroeks kregen we deze vakken en hij vertelde met veel kunde en passie alles rondom deze vakken. Ik kijk nog steeds met veel plezier terug hoe hij de kunde overbracht met kennis uit de praktijk. Hetzelfde geldt voor het vak techniek. Nadat we les hadden gehad van Meneer Ernst wisten we feilloos hoe we de machines die we gebruikten moesten afstellen.

Nog steeds gebruik ik uit de praktijkvakken van toen zoals bodemkunde en bemestingsleer, kennis en vaardigheden in mijn huidige werk. Ik gebruik mijn kennis om klanten te overtuigen en tuintechnische vraagstukken te beantwoorden en te beredeneren. De kennis van toen verkoop ik nu samen met een brok ervaring uiteraard, aan mijn klanten.

“Met een grote mond hoefde je niet aan te komen.
Brutaliteit werd hardhandig de kop ingedrukt! “

Toen ik mijn opleiding begon bij CITAVERDE in 1969 was het een echte jongensschool. De eerste twee meisjes kwamen in 1970. Maar je hoefde het niet in je hoofd te halen om een grote mond te hebben tegen de meisjes. Door de directeur, meneer Hamers, werd dit hardhandig de kop ingedrukt.

Tijdens de middagpauzes aten we gezamenlijk onze boterhammen op. Hierbij dronken we thee voor een kwartje. De jongens uit de eerste klas moesten dan de kopjes afwassen. En oh wee als  er werd tegengesputterd. Je wilde echt niet voor straf naar de directeur.

Ik kan me nog herinneren dat een jongen uit mijn klas wel een keer op het matje moest komen bij de directeur. Voor een praktijkles onderhielden we regelmatig de tuin van de pastoor die bij ons godsdienst gaf. We kwamen bij hem thuis om in de tuin te werken en zagen dat hij een hele knappe huishoudster had. Een van de jongens uit mijn klas maakte het grapje dat de pastoor vast en zeker met zo’n knappe vrouw wel eens het bed in dook. Hij zou wel gek zijn als hij dat niet deed! Uiteraard moest mijn klasgenoot op het matje komen bij meneer Hamers. Een jaar later is de pastoor wel getrouwd met deze vrouw.

“Leerlingen van nu hebben het voordeel van nieuwe machines in het hoveniersvak”

Jonge mensen die nu werkzaam zijn of worden opgeleid in het hoveniersvak, hebben het voordeel dat het vak lichter is geworden door de jaren heen. Er zijn aardig wat machines ontwikkeld die het werk kunnen verlichten. Daarnaast zie ik dat de jonge hoveniers van nu ook de theoretische kennis van de algemene vakken zoals Engels, wiskunde en economie. Daarmee hebben ze echt een voorsprong. Vroeger werd hieraan niet zoveel aandacht besteed. Ook de leidinggevende capaciteiten worden nu in de opleiding meer belicht.

Wat ik de leerlingen van nu mee wil geven voor de toekomst is dat in het hoveniersvak plantenkennis heel belangrijk is. Met deze vakkennis overtuig je je klanten en laat je zien wat je in huis hebt. Daarnaast zie ik als ondernemer dat er een tekort is aan technische mensen. Als je je als jonge hovenier hierin kan verdiepen is dit een voordeel in je verdere carrière.
 

 

Frans Queisen & het CITAVERDE College

 

Naam: Frans Queisen
Naam bedrijf: Queisen Tuintechnisch Hoveniersbedrijf
Op CITAVERDE van: 1969 tot 1976

 

Frans Queisen vertelt…

In 1969 is Frans Queisen begonnen bij CITAVERDE College (toen nog Biologische School) in Heerlen. Hier heeft hij het diploma ‘vakbekwaam hovenier’ behaald. In 1988 begon hij zijn eigen zaak. Frans Queisen is eigenaar van een tuintechnisch hoveniersbedrijf.

“In het eerste jaar begonnen wij direct met praktijkvakken, dat heeft mij in mijn verdere carrière erg geholpen.”

Ik kan het me nog goed herinneren…Op mijn fietsje als jongen van 12 of 13 jaar oud van Sittard, waar ik woonde, naar Kerkrade door weer en wind. Daar hadden we praktijkles bij een bloemisterij. Voor mij als jonge jongen was dit een goede kennismaking met het groene vak. Ik zag meteen waar ik het voor deed. Vakkennis deden we op door echt in de praktijk aan de slag te gaan.

Bodemkunde en bemestingsleer waren andere praktijkvakken waar we al vroeg mee begonnen in de opleiding. Van meneer Roebroeks kregen we deze vakken en hij vertelde met veel kunde en passie alles rondom deze vakken. Ik kijk nog steeds met veel plezier terug hoe hij de kunde overbracht met kennis uit de praktijk. Hetzelfde geldt voor het vak techniek. Nadat we les hadden gehad van Meneer Ernst wisten we feilloos hoe we de machines die we gebruikten moesten afstellen.

Nog steeds gebruik ik uit de praktijkvakken van toen zoals bodemkunde en bemestingsleer, kennis en vaardigheden in mijn huidige werk. Ik gebruik mijn kennis om klanten te overtuigen en tuintechnische vraagstukken te beantwoorden en te beredeneren. De kennis van toen verkoop ik nu samen met een brok ervaring uiteraard, aan mijn klanten.

“Met een grote mond hoefde je niet aan te komen.
Brutaliteit werd hardhandig de kop ingedrukt! “

Toen ik mijn opleiding begon bij CITAVERDE in 1969 was het een echte jongensschool. De eerste twee meisjes kwamen in 1970. Maar je hoefde het niet in je hoofd te halen om een grote mond te hebben tegen de meisjes. Door de directeur, meneer Hamers, werd dit hardhandig de kop ingedrukt.

Tijdens de middagpauzes aten we gezamenlijk onze boterhammen op. Hierbij dronken we thee voor een kwartje. De jongens uit de eerste klas moesten dan de kopjes afwassen. En oh wee als  er werd tegengesputterd. Je wilde echt niet voor straf naar de directeur.

Ik kan me nog herinneren dat een jongen uit mijn klas wel een keer op het matje moest komen bij de directeur. Voor een praktijkles onderhielden we regelmatig de tuin van de pastoor die bij ons godsdienst gaf. We kwamen bij hem thuis om in de tuin te werken en zagen dat hij een hele knappe huishoudster had. Een van de jongens uit mijn klas maakte het grapje dat de pastoor vast en zeker met zo’n knappe vrouw wel eens het bed in dook. Hij zou wel gek zijn als hij dat niet deed! Uiteraard moest mijn klasgenoot op het matje komen bij meneer Hamers. Een jaar later is de pastoor wel getrouwd met deze vrouw.

“Leerlingen van nu hebben het voordeel van nieuwe machines in het hoveniersvak”

Jonge mensen die nu werkzaam zijn of worden opgeleid in het hoveniersvak, hebben het voordeel dat het vak lichter is geworden door de jaren heen. Er zijn aardig wat machines ontwikkeld die het werk kunnen verlichten. Daarnaast zie ik dat de jonge hoveniers van nu ook de theoretische kennis van de algemene vakken zoals Engels, wiskunde en economie. Daarmee hebben ze echt een voorsprong. Vroeger werd hieraan niet zoveel aandacht besteed. Ook de leidinggevende capaciteiten worden nu in de opleiding meer belicht.

Wat ik de leerlingen van nu mee wil geven voor de toekomst is dat in het hoveniersvak plantenkennis heel belangrijk is. Met deze vakkennis overtuig je je klanten en laat je zien wat je in huis hebt. Daarnaast zie ik als ondernemer dat er een tekort is aan technische mensen. Als je je als jonge hovenier hierin kan verdiepen is dit een voordeel in je verdere carrière.
 

 

Design by IT-Limburg | Lees hier onze privacy verklaring